logo_neder_bruin.png
  • Facebook
  • Instagram

ONLINE CURSUS

FERMENTATIE

 

Leer meer over de moeder van conserveren: fermentatie.

We maken zuurkool, hartig fruit, gefermenteerde appelmoes, umamirijke bouillons, cider, mede en nog veel meer.

WANNEER

De cursus wordt verdeeld in 3 lessen van ongeveer 2 uur

EERST VOLGENDE CURSUS

106575945_621993695190186_71999052083462

STARTPAKKET MATERIALEN

Bestel een startpakket met:

  • 4 grote jampotten;

  • 6 potten met beugelsluiting;

  • overige benodigdheden.

€24,00

exclusief verzending

ophalen mogelijk in Alkmaar

KOSTEN

De cursus kost €110,00 voor 3 lessen, exclusief materialen, exclusief boodschappen.

De benodigde materialen kunnen apart worden besteld, maar je kunt ook met je eigen spullen aan de gang.

Je zou met je partner of zelfs het hele gezin mee kunnen doen. De kosten blijven hetzelfde. Dit geldt enkel per huishouden.

121640863_346062863320922_37078476362867

HOE

Je volgt de cursus online. Ik vertel je over verschillende kooktechnieken en laat zien hoe je deze toepast.

 

Je kookt mee vanuit je eigen keuken en kijkt mee via telefoon, tablet of laptop.

De boodschappen doe je zelf.

121458947_692619818302697_50348270025053

AANMELDEN KAN TELEFONISCH OF PER E-MAIL

VISIE

We zijn er aan gewend geraakt de meest exotische producten hierheen te laten komen, vanuit alle hoeken van de wereld. Onbewust eigenlijk. Het wordt voornamelijk voor ons gedaan, door bijvoorbeeld de supermarkten. Dat maakt het natuurlijk erg lastig om te beseffen wanneer een product bij ons in het seizoen is. Als het hier niet meer groeit, dan halen we het van de andere kant van de wereld. We houden ons vrijwel niet bezig met de gevolgen van deze gemakzuchtige wijze van koken. We hebben geen notie meer voor wat er om ons heen groeit en wanneer iets bij ons in het seizoen is. We kennen de namen niet van kruiden die achter in de sloot groeien, terwijl we wel koken met kumquat, quinua en gojibessen. We hebben ons besef van plaats en tijd compleet verloren. In een stap naar een betere toekomst wil ik dat graag veranderen.

Door er meer bij stil te staan wat hier groeit en wanneer een product in het seizoen is, groeit je besef van plaats en tijd – en dat maakt het eenvoudiger om bewuste keuzes te maken. Bijvoorbeeld: er komt een tijd in het jaar dat er frambozen in overvloed zijn. Die groeien in Nederland van het begin tot het eind van de zomer. Door te leren hoe je deze seizoensproducten kunt conserveren voor later en hoe je daar heerlijke smaakmakers van maakt, maak je het jezelf gemakkelijker bewust met deze overvloed om mee te gaan. Je kunt dan nog steeds frambozen eten met Kerst, alleen in de vorm van jam of als gefermenteerde smaakbommetjes. Dan hoeven ze niet uit Zuid-Amerika te komen. Bewuster, lekkerder en logischer.

Dat is waar deze cursus onder andere om draait. Leren omgaan met overvloed. Of dat nou appeltjes uit eigen tuin zijn of afgekloven botjes van een geroosterde kip. Door producten te conserveren hoef je minder weg te gooien en creëer je heerlijke smaakmakers voor de toekomst.

Na het volgen van deze cursus heb je een brede basiskennis van fermentatie en heb je handvatten om dit toe te passen. De cursus gaat o.a. dieper in op de volgende onderwerpen:

  • lactofermentatie;

  • alcohol;

  • azijn;

  • fermenteren van zuivel en;

  • gefermenteerde frisdranken.

 

LESPROGRAMMA

WEEK 1: GROENTEN EN FRUIT

In week 1 wordt, na een algemene inleiding, ingegaan op het fermenteren van fruit en groenten. We maken starters en duiken dieper in de wereld van lactofermentatie.

WEEK 2: FRISDRANK, CONFITUREN EN BOUILLONS

In week 2 wordt er dieper ingegaan op het brouwen van non-alcholische frisdranken, zoals kefir en kvas. We gaan ook koken met fermenten van de week ervoor; we maken hartige appelmoes en gefermenteerde paddestoelenbouillon.

WEEK 3: ALCOHOL, AZIJN EN ZUIVEL 

In week 3 brouwen we alcoholische dranken als wilde cider en mede (honingwijn), maken we zelf azijnen en crème fraîche