logo_neder_bruin.png
 • Facebook
 • Instagram

ONLINE CURSUS

SMAAKMAKERS

 

Leer meer over de smaakbommen van de Nederlandse keuken.

We gaan fermenteren, inmaken, pekelen en confituren.

Ik leer je hoe je de perfecte bouillon maakt en

hoe je zelf bijzondere drankjes brouwt.

WANNEER

De cursus wordt verdeeld in 4 lessen van ongeveer 2 uur

EERST VOLGENDE CURSUS

Donderdag (19:00):

18/3 | 25/3 | 1/4 | 8/4

106575945_621993695190186_71999052083462

STARTPAKKET MATERIALEN

Bestel een startpakket met:

 • 7 jampotten;

 • 7 potten met beugelsluiting, 

 • 150 ml pure alcohol en;

 • overige benodigdheden.

€32,50

exclusief verzending

ophalen mogelijk in Alkmaar

KOSTEN

De cursus kost €145,00 voor 4 lessen, exclusief materialen, exclusief boodschappen.

De benodigde materialen kunnen apart worden besteld, maar je kunt ook met je eigen spullen aan de gang.

Je zou met je partner of zelfs het hele gezin mee kunnen doen. De kosten blijven hetzelfde. Dit geldt enkel per huishouden.

121640863_346062863320922_37078476362867

HOE

Je volgt de cursus online. Ik vertel je over verschillende kooktechnieken en laat zien hoe je deze toepast.

Je kookt mee vanuit je eigen keuken en kijkt mee via telefoon, tablet of laptop.

De boodschappen doe je zelf.

121458947_692619818302697_50348270025053

AANMELDEN KAN TELEFONISCH OF PER E-MAIL

VISIE

We zijn er aan gewend geraakt de meest exotische producten hierheen te laten komen, vanuit alle hoeken van de wereld. Onbewust eigenlijk. Het wordt voornamelijk voor ons gedaan, door bijvoorbeeld de supermarkten. Dat maakt het natuurlijk erg lastig om te beseffen wanneer een product bij ons in het seizoen is. Als het hier niet meer groeit, dan halen we het van de andere kant van de wereld. We houden ons vrijwel niet bezig met de gevolgen van deze gemakzuchtige wijze van koken. We hebben geen notie meer voor wat er om ons heen groeit en wanneer iets bij ons in het seizoen is. We kennen de namen niet van kruiden die achter in de sloot groeien, terwijl we wel koken met kumquat, quinua en gojibessen. We hebben ons besef van plaats en tijd compleet verloren. In een stap naar een betere toekomst wil ik dat graag veranderen.

Door er meer bij stil te staan wat hier groeit en wanneer een product in het seizoen is, groeit je besef van plaats en tijd – en dat maakt het eenvoudiger om bewuste keuzes te maken. Bijvoorbeeld: er komt een tijd in het jaar dat er frambozen in overvloed zijn. Die groeien in Nederland van het begin tot het eind van de zomer. Door te leren hoe je deze seizoensproducten kunt conserveren voor later en hoe je daar heerlijke smaakmakers van maakt, maak je het jezelf gemakkelijker bewust met deze overvloed om mee te gaan. Je kunt dan nog steeds frambozen eten met Kerst, alleen in de vorm van jam of als gefermenteerde smaakbommetjes. Dan hoeven ze niet uit Zuid-Amerika te komen. Bewuster, lekkerder en logischer.

Dat is waar deze cursus onder andere om draait. Leren omgaan met overvloed. Of dat nou appeltjes uit eigen tuin zijn of afgekloven botjes van een geroosterde kip. Door producten te conserveren hoef je minder weg te gooien en creëer je heerlijke smaakmakers voor de toekomst.

Na het volgen van deze cursus heb je een brede basiskennis van conserveren en heb je handvatten om dit toe te passen. De cursus gaat o.a. dieper in op de volgende kooktechnieken:

 • infuseren en extraheren;

 • inmaken;

 • confituren;

 • pekelen en;

 • fermenteren.

 

 

Bekijk het lesprogramma hieronder.

 

LESPROGRAMMA

WEEK 1: INFUSEREN & EXTRAHEREN

In week 1 wordt, na een algemene inleiding, ingegaan op infuseren en extraheren van smaken. Als praktijkopdracht maken we bouillon, likeur en geven smaak aan boter en azijn, die we later in het programma gaan gebruiken.

WEEK 2: CONSERVEREN MET, SUIKER, ZUUR EN VET

In week 2 wordt er diep ingegaan op verschillende conserveertechnieken, zoals inmaken en confituren. Als praktijkopdracht maken we een confituur, azijnshrub en conserven we groenten door middel van inleggen en konfijten. 

WEEK 3: FERMENTEREN

In week 3 behandelen we de moeder van het conserveren: fermentatie. Er wordt in de basis uitgelegd hoe het werkt en hoe je het in praktijk kunt brengen. Als praktijkopdracht fermenteren we fruit en maken we zuurkool, crème fraîche, azijn en vruchtenbier.

WEEK 4: NON-ALCOHOLISCHE DRANKJES

In week 4 passen we kooktechnieken van de voorgaande lessen toe om een aantal bijzondere en smaakvolle drankjes te brouwen. Zo maken we een mede, kefir, gefermenteerd vruchtensap en kvas.