Over de filosofie

Neder 

Neder betekent “naar beneden of laag”.

Dat slaat op het lage landschap van ons land, maar  ook op onze filosofie; koken met wat de natuur ons biedt, in plaats van koken met wat wij verlangen van de natuur. Zo stellen wij ons nederig op tegenover de natuur.

ingrediënt_herfst_eikenblad.png

Natuur

De zoektocht van Neder richt zich op het vinden en vieren van de smaak van Nederland. We zoeken naar de beste ingrediënten en producten van eigen bodem en werken alleen met wat er binnen de landsgrenzen en aangrenzende wateren te vinden is. Wij vragen ook van onze leveranciers dat zij enkel gebruik maken van Nederlandse ingrediënten.

We koken met wat er om ons heen groeit en wanneer het van nature voorhanden is. De seizoenen bepalen het menu. We werken met groenten van het veld of uit onverwarmde kassen en kruiden uit de wilde natuur.

Door te werken met schadewild, als ganzen en duiven, en plaagdieren, als rivierkreeften, proberen we de natuur te helpen met het eten van vlees. 

De gerechten zijn afgestemd op het actuele aanbod van boeren, jagers, vissers en de natuur om ons heen. Seizoensgebonden ingrediënten bepalen dus het menu. In de lente zal de focus bijvoorbeeld liggen op bloemen en wilde eieren. In de winter op fazant en haas, knolgewassen en gefermenteerd fruit.

We houden het simpel, maar smaakvol en we verrassen onze gasten met bijzondere ingrediënten van eigen bodem.

 

Zo dicht mogelijk bij de natuur en dat proef je.

Duurzaam ondernemen

We werken met geschoten wild, duurzaam gevangen vis en met zuivelproducten van kleine, lokale, biodynamische melkveehouderijen. Hierdoor neemt Neder geen deel aan de massa-industrie.

We kopen lokaal. We halen geen enkel product van over de landsgrenzen, vaak niet eens buiten Noord-Holland. Dit scheelt veel kilometers over de weg, door de lucht en over het water.

Voor lokale seizoensproducten, die op aanvraag worden geoogst, zijn geen verpakkingsmaterialen nodig, noch een langdurig verblijf in koelhuizen.

 

We stimuleren en creëeren een afzetmarkt voor de lokale producent die duurzaam durft te ondernemen.

We koken op en verwarmen/koelen het restaurant met groene energie uit Noord-Holland.

Er wordt zo scherp en vers mogelijk ingekocht. Hierdoor kopen we enkel wat nodig is. Mocht er toch een overschot ontstaan in het restaurant, dan wordt zoveel mogelijk geconserveerd en bewaard voor een latere tijd. Hiermee wordt derving geminimaliseerd.

logo_neder.png