logo_neder_bruin.png
  • Facebook
  • Instagram

OVER

Neder betekent “naar beneden of laag”. Natuurlijk slaat dat op het lage landschap van ons land, maar wij interpreteren het ook als terug naar de basis. Koken met wat de natuur ons biedt, in plaats van koken met wat wij verlangen van de natuur. Zo stellen wij ons nederig op tegenover de schoonheid van de natuur.

De zoektocht van Neder richt zich op de heruitvinding van de Nederlandse keuken. We zoeken naar de beste ingrediënten en producten van eigen bodem en we werken alleen met wat er binnen de landsgrenzen en aangrenzende wateren te vinden is. We vragen ook van onze leveranciers dat zij enkel gebruik maken van Nederlandse ingrediënten. 

We passen moderne en oeroude kooktechnieken toe om zoveel mogelijk recht te doen aan de smaken van Holland.

ZOEKTOCHT

 

SEIZOENEN

We kiezen ervoor om ons restaurant in of in de buurt van Alkmaar te starten. Alkmaar ligt culinair-geografisch op een mooie plek. In het westen liggen de Schoorlse Duinen en het Noord-Hollands Duinreservaat met een groot aanbod aan wilde planten en schimmels en daarachter de Noordzee met een mooi assortiment aan vis, schelp- en schaaldieren. Ten noorden ligt de Waddenzee; een walhalla voor Hollandse garnalen, oesters en kokkels en daartussen een bijna eindeloze polder waar ons wild wordt geschoten. In het oosten ligt West-Friesland; een agrarisch gebied dat zich uitstrekt van Alkmaar tot het IJsselmeer. West-Friesland staat bekend om haar kolenteelt, maar heeft meer te bieden. Bijvoorbeeld de fruittuinen van ’t Keetje in Lutjebroek en de wereldberoemde Opperdoezer Ronde uit Opperdoes. In het IJsselmeer en het Markermeer, ten oosten van Noord-Holland, worden bekende vissen gevangen, zoals de paling, maar ook onbekende exoten, zoals de Chinese wolhandkrab.

Ten zuiden van Alkmaar ligt UNESCO werelderfgoed De Beemster; bekend om haar beroemde Beemsterkaas. Wij zijn voornamelijk blij met de biodynamische veeteelt die je daar vindt. 

We koken met de seizoenen mee, met wild geschoten vlees, wild gevangen vis, groenten van het veld of uit onverwarmde kassen en kruiden uit de wilde natuur. De gerechten zijn afgestemd op het actuele aanbod van boeren, jagers, vissers en de natuur om ons heen. Seizoensgebonden ingrediënten bepalen dus het menu. In de lente zal de focus bijvoorbeeld liggen op bloemen en wilde eieren.

In de winter op fazant en haas, knolgewassen en gefermenteerd fruit. We houden het simpel, maar smaakvol en we proberen onze gasten te verrassen met bijzondere ingrediënten van Nederlandse bodem. Zo dicht mogelijk bij de natuur en dat proef je. 

 

LOCATIE

Wij zijn hard op zoek naar een locatie in of nabij Alkmaar! Ken jij een bijzondere plek die in contact staat met de Noord-Hollandse natuur of Nederlands cultureel erfgoed. Laat het ons weten! 

VOEDSELBOS

Onze droom is om bij het restaurant een eigen voedselbos te realiseren, waar we noten, vruchten en kruiden laten groeien en waar we planten die verdwenen zijn uit onze natuur terugbrengen naar Nederland. In de natuur groeit alles door elkaar heen en de natuur houdt haarzelf in stand. Permacultuur is de wetenschap voor het ontwerpen van landbouw met natuurlijke ecosystemen als voorbeeld. Met als doel: een weelderige tuin vol eten dat zichzelf in stand houdt. 

Neder

Dutch cuisine

06 53 72 99 78

brian@nederrestaurant.nl